12 kwietnia dzieci uczestniczyły w wyczekanym i
upragnionym wydarzeniu - warsztatach kulinarnych "zdrowe
słodycze" w pracowni kulinarnej "Ence-Ręce". Na początku
spotkania starannie umyły ręce - wiadomo! - higiena to
podstawa. Otrzymały również czyste fartuszki i zajęły
stanowiska kulinarnego tworzenia. Wkrótce Skrzaty
dowiedziały się podczas eksperymentu dlaczego suszone
owoce są słodsze i dlaczego warto je jeść zamiast
słodyczy. Na stołach pojawiła się masa daktylowo-kakaowa
i pyszne dodatki. Dzieci samodzielnie kroiły suszone
owoce i dodawały je do masy wraz z płatkami owsianymi,
wiórkami kokosowymi, amarantusem i wieloma innymi
dodatkami. Po dokładnym wymieszaniu powstawały zgrabne
"trufelki", a na buziach widać było, że proporcje
dodatków zostały dokładnie sprawdzone i wysmakowane :-).
To była pyszna uczta, wspaniała współpraca i radość z
możliwości poczęstowania własnymi wyrobami ukochanych
rodziców. Mamy nadzieję, że wszystkim smakowało :-)!
Magdalena Ratajczak
|