20 listopada
Śpiewające Pszczółki i Rozśpiewane Elfy spotkały się,
aby wspólnie zrobić pierniczki przeznaczone na kiermasz
świąteczny.
Pieczenie
rozpoczęliśmy już w listopadzie, ponieważ ciastka te
muszą poleżeć
co najmniej trzy tygodnie przed ich zjedzeniem. Najpierw
omówiliśmy produkty oraz naczynia i narzędzia, które są
nam potrzebne. Była to też okazja do przypomnienia o
konieczności mycia rąk i założeniu fartuszka przed
przystąpieniem do pracy.
Do wykonania
pierników potrzebne były następujące produkty:
· 2 kg
mąki,
· 2
szklanki cukru,
· 4
jajka,
· 16
dużych łyżek miodu,
· 3
opakowania przyprawy do piernika,
· 4
łyżeczki sody,· 2 kostki margaryny.
Po wymieszaniu i
wyrobieniu ciasta przystąpiliśmy do wałkowania
i wycinania różnorodnych wzorów za pomocą foremek.
Pojawiły się między innymi aniołki, choinki, serduszka,
domki, dzwoneczki i renifery. Wszystkim ta praca bardzo
się podobała. Ułożyliśmy ciastka na blasze i włożyliśmy
do piekarnika na 20 minut, gdzie
w temperaturze 180 stopni Celsjusza pierniczki się
piekły. Po wyjęciu z piekarnika
włożyliśmy ciasteczka do pojemników i odstawiliśmy na
trzy tygodnie, aby po tym czasie pięknie je udekorować.
Dzieci podczas
tego zajęcia poznały przepis i wykonanie pysznych
pierników. Miały też okazję do nabywania umiejętności
współpracy w zespole, czekania na swoją kolej
i kończenia rozpoczętej pracy, a więc rozwijania
cierpliwości i wytrwałości.
Nauczycielki z
grupy Śpiewające Pszczółki i Rozśpiewane Elfy
|