Powiedział Bartek,
że dziś Tłusty Czwartek…
Więc, aby tradycji stało się zadość
Zuchy i Skrzaty już od rana, wspólnie pracowały
i pyszne faworki przygotowywały.
Radości i śmiechu było przy tym bez liku
A faworków złocistych pyszny smak pozostanie w nas na
długi, długi czas.
Tłusty czwartek to dzień
zajadania pysznych polskich specjałów cukierniczych. Do
nich należą z całą pewnością faworki inaczej zwane
chrustami. dzieci z grupy Skrzatów i Zuchów spotkały
się, aby tradycji stało się zadość i aby wspólnie
świętować ten "smakowity" dzień. Najpierw poznaliśmy
składniki z jakich powstają chrusty i przybory jakie
służą do ich powstania, następnie dzieci przypatrywały
się jak powstaje ciasto i skrzętnie liczyły ilość
dodawanych składników. Wkrótce ciasto zyskało formę
właściwą do kształtowania chruścików. Sprytne dziecięce
paluszki świetnie sobie radziły z przewlekaniem ciasta
przez dziurkę. Było wieeeele radości! Największa jednak
wtedy, kiedy można było posmakować własnoręcznie
zrobionych przysmaków!
Karolina Michalska
Magdalena Ratajczak
|