„Powiedział mi Bartek, że dziś Tłusty Czwartek,
A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła…”
W myśl staropolskiego przysłowia, chcąc przybliżyć
dzieciom tradycje karnawałowe i wzbogacić wiedzę o
tradycjach i obrzędach ludowych naszego kraju
postanowiłyśmy samodzielnie przyrządzić pyszne faworki.
W związku z tym dzieci z grupy Śpiewające Pszczółki i
Rozśpiewane Elfy spotkały się 4 lutego, aby w szczególny
sposób uczcić ten „słodki” dzień.
Zanim przystąpiliśmy do pracy przedszkolaki dowiedziały
się, że Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed
Wielkim Postem rozpoczynający ostatni tydzień karnawału.
W ten dzień zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami
.
Już od wczoraj piekarze pieką pączki, żeby dla
wszystkich starczyło. Pączka w tłusty czwartek trzeba
zjeść, dla tradycji. Równie znane w tym dniu są faworki
nazywane także chrustami, czyli chrupkie ciastka o
słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone na
oleju i posypywane cukrem pudrem.
A oto przepis wg którego wykonywaliśmy faworki:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- Mały pojemnik śmietany
- Cukier puder do posypania
- olej do smażenia.
Dzieci ubrane w fartuszki, po kolei wsypywały składniki
do dużej miski, a po wyrobieniu ciasta, ubijały je
wałkiem. Później próbowały przewijać kawałki ciasta i
układały na tacy. Gotowe faworki posypywały cukrem
pudrem.
Po umyciu rąk, uporządkowaniu miejsc pracy wszyscy
uczestniczyli w słodkim poczęstunku;
Jak przystało na zapusty
Na półmisku leżą chrusty
Słodkie, pyszne te przysmaki
Wypróbują je dzieciaki
Wszystkie buzie uśmiechnięte
Bo to jest radosne święto.
Nauczycielki grupy
Śpiewające Pszczółki
i Rozśpiewane Elfy
|