2
lutego 2016 roku Skrzaty zniecierpliwione oczekiwaniem
na Tłusty Czwartek postanowiły odkryć tajemnicę
powstania pączków i chleba. Dzieci zostały wprowadzone w
magiczny świat w którym mąka zmienia się nie do
poznania! Najpierw dzieci zobaczyły ile pracy wymagają
pyszne pączki. Widziały jak rumiane, koniecznie opasana
białym paskiem, wypełniają się słodką marmoladą i
nurkują w puszystym jak śnieg lukrze. Następnie poznały
proces powstawania chleba od pomieszania składników na
ciasto, poprzez jego wyrośnięcie, aż do upieczenia.
Pyszny, świeży chleb znikał w buziach Skrzatów wraz ze
skórką. Dzieci mogły zobaczyć całą piekarnię,
porozmawiać z piekarzami, dotknąć surowego ciasta i
zobaczyć w jaki sposób chleb jest krojony, metkowany i
pakowany. Za wzorowe zachowanie i szczere
zainteresowanie piekarnia REMA nagrodziła dzieci
świeżutkimi pączkami! Smakowały doskonale:-)
Magdalena Ratajczak
|