Wiosenne kanapki
Dzieci mają
wesołe minki
Bo wcinają kanapeczki – witaminki
Kto chce być zdrowy, silny i krzepki
Z apetytem zajada na bułeczkach rzodkiewki
Bułeczka, chlebek – kolorowe kanapki
Są całe w barwne, warzywne ciapki
Dzieci są dumne i odczuwają wielką radość, gdy nauczą
się czegoś nowego, przydatnego w codziennym życiu.
Właśnie taką możliwość stwarzamy naszym milusińskim
organizując „Dni kulinarne”, podczas których dzieci
nabywają umiejętność przyrządzania różnych potraw,
ciast, ciasteczek itp.
Tym razem 10. 04. 2017 r. przedszkolaki z grupy
Biedronek i Elfów spotkały się, aby wspólnie przygotować
kolorowe kanapki. Inspiracją do zorganizowania tych
zajęć były obserwacje przyrodnicze – posadzony wcześniej
w kąciku przyrody szczypiorek, rzeżucha i kiełki urosły
już na tyle, że można je było zerwać i wykorzystać do
kanapek.
W tym celu zgromadziliśmy produkty potrzebne do pracy:
chleb, pomidory, rzodkiewkę, paprykę, szczypiorek, żółty
i biały ser oraz jajka ugotowane na twardo, a także
fartuszki i deseczki. Przed rozpoczęciem pracy
przypomnieliśmy sobie zasady „dobrej roboty”, ubraliśmy
się w fartuszki następnie umyliśmy warzywa i ręce,
przygotowaliśmy miejsca pracy - stoły nakryte ceratkami,
tace na kanapki, ściereczki do rąk. Po krótkich
przygotowaniach zabraliśmy się do pracy. Każdemu praca
„paliła się w rękach”, dzięki czemu już po krótkim
czasie mieliśmy pięć tac pełnych smakowitych, pachnących
„wiosną” kanapek i wielki apetyt, aby je jak najszybciej
skonsumować.
Wszyscy zgodnie przyznali, że były to wyjątkowo pyszne
kanapki, tym bardziej, że zrobione własnoręcznie przez
dzieci.
„Dlatego kanapki pyszne i zdrowe
Dzieciaki zjadać są zawsze gotowe…”
Nauczycielki
grupy Biedronek i Elfów
|