Z myślą o jarzynowych witaminkach, dzieci grup Wiewiórki
i Skrzaty postanowiły zrobić wspólnie pyszną sałatkę
jarzynową. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd,
smak i zapach niektórych składników.
Każdy dostał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do
krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały
sałatkę jarzynową przestrzegając zasad bezpieczeństwa
przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatek dało
dzieciom wiele satysfakcji.
Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się
również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania
szczególnej higieny, że nie tylko ręce ale również
warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i
spożywaniem.
Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze
urządzając na stołówce prawdziwą ucztę!
Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadały wspólnie
przygotowany posiłek:)
Izabela Skibińska
Renata Sawczyńska
Agnieszka Judkowiak
Magdalena Ratajczak
|