We
wtorek, 29-go października 2013 roku dzieci z grupy IV
wybrały się na wycieczkę do piekarni „Rema” w Zielonej
Górze.
Podczas
tej wycieczki dzieci miały możliwość zobaczyć, jak
wygląda piekarnia od środka. Mogliśmy zapoznać się z
tym, jak przygotowywane jest ciasto na chleb i jak
wyglądają piece do jego wypieku. Widzieliśmy również jak
gotowy, upieczony już chleb wyjmowano z pieca za pomocą
specjalnej łopaty , krojono go przy pomocy specjalnej
maszyny i pakowano w folię.
Dzieci
dowiedziały się również, że do pieczywa dodawane są duże
ilości ziaren i tak powstają różne jego rodzaje.
W
piekarni wytwarzane jest pieczywo żytnie,
pszenno-żytnie, razowe, graham – dzieci oglądały i
określały różnice w wyglądzie i smaki. Celem wycieczki
było poznanie procesu wypiekania i produkcji chleba oraz
innych wyrobów piekarniczych, a także zapoznanie się z
zawodem piekarza.
Przy
okazji utrwaliliśmy sobie etapy powstawania mąki i jej
właściwości, które ostatnio omawialiśmy na zajęciach.
Wycieczka była bardzo interesująca i pachnąca. Na koniec
wizyty podziękowaliśmy za zaproszenie i serdeczne
przyjęcie, a dzieci zostały poczęstowane smacznymi,
chrupiącymi bułeczkami.
|