Dzieci z grupy II i IV postanowiły upiec
pierniki
na aukcję bożonarodzeniową.
Dlatego też zaprosiliśmy mamę Jasia – p. Beatkę z gr.
II, aby pomogła nam wykonać te pyszne ciasteczka.
Pieczenie rozpoczęliśmy już w
listopadzie, ponieważ ciastka te muszą poleżeć
co najmniej trzy tygodnie przed ich zjedzeniem.
Zanim przystąpiono do wykonania
pierników, omówiliśmy jakie produkty, naczynia
i narzędzia są nam potrzebne. Była to też okazja do
przypomnienia o konieczności mycia rąk i założeniu
fartuszka przed przystąpieniem do pracy.
Do wykonania pierników potrzebne były
następujące produkty:
·
½ kg mąki,
·
½ szklanki cukru,
·
1 jajko,
·
4 duże łyżki miodu,
·
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
·
1 łyżeczka sody,·
½ kostki margaryny.
Po wymieszaniu i wyrobieniu ciasta przez
mamę Jasia przystąpiliśmy do wałkowania
i wycinania z foremek różnorodnych wzorów. Pojawiły się
między innymi aniołki, choinki, serduszka, domki,
dzwoneczki i renifery. Wszystkim ta praca bardzo się
podobała. Ułożyliśmy ciastka na blasze i włożyliśmy do
piekarnika na 20 minut, gdzie
w temperaturze 180 stopni Celsjusza pierniczki się
piekły. Po wyjęciu z piekarnika
z pomocą pań ułożyliśmy ciasteczka do pojemników i
odstawiliśmy na trzy tygodnie.
Dzieci podczas tego zajęcia poznały
przepis i wykonanie pysznych pierników. Miały też okazję
do nabywania umiejętności współpracy w zespole, czekania
na swoją kolej
i dokańczania rozpoczętej pracy, a więc rozwijania
cierpliwości i wytrwałości. Jednak przede wszystkim
nauczyły się, że należy pomagać innym, ponieważ
otrzymane
ze sprzedaży ciastek fundusze będą przeznaczone na
szczytny cel.
Nauczycielki grup II i IV |