Dzieci
z grupy II wiedzą, że aby być zdrowym trzeba się dobrze
odżywiać, a najwięcej witamin mają owoce i warzywa.
Dlatego z myślą o pysznych witaminkach postanowiliśmy
zrobić sok bez dodatku cukru i konserwantów. 12 września
dzieci przyniosły do przedszkola marchewki i jabłka.
Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, zapoznaliśmy się z
urządzeniem do robienia soku, czyli sokowirówką,
umyliśmy dokładnie owoce założyliśmy fartuszki.
Następnie pokroiliśmy owoce na mniejsze części i
pozostało tylko wrzucenie składników do maszyny i sok
gotowy! Sok tak wszystkim smakował, że już kilka dni
później postanowiliśmy przygotować sałatkę owocową.
Dzieci przyniosły z domów różne świeże owoce Były
jabłka, gruszki, banany, śliwki, brzoskwinie, winogrona.
Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych
owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Dokładnie
umyliśmy rączki, potem ubraliśmy fartuszki, w których
wyglądaliśmy jak prawdziwe kuchciki, a następnie
posegregowaliśmy umyte wcześniej przez panią Kasię
owoce. Każdy wraz z Panią Izą kroił owoce. Przyrządzając
sałatkę owocową przestrzegaliśmy zasady bezpieczeństwa
obowiązujące przy posługiwaniu się nożem. Wykonanie
sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie
uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy we
właściwym funkcjonowaniu organizmu.
Izabela
Skibińska
|